08/10/2012

Siakap Bakar Petai

Siakap Bakar Petai
Bahan-bahan (untuk 2 org makan) :
1) 1/2 ekor ikan siakap saiz sederhana
2) Serbuk Kunyit dan garam (perapan ikan)
3) 10 tangkai cili kering*  (boleh lebihkan kalau suka pedas)
4) 1 biji bawang besar*
5) 1 sudu besar udang kering*
6) Petai
7) gula dan garam secukup rasa
8) 1 kpg asam keping
Nota : Kisar bahan bertanda (*)

Cara-cara Penyediaan:
1) Perapkan ikan bersama garam dan kunyit (10minit) kemudian bakar
2) Sementara itu, tumis bahan yang bertanda * sehingga masak, masukkan garam dan gula secukup rasa serta asam keping.
3) akhir sekali baru masukkan petai, dan terus tutup api..tp kalau suka petai tu lembik boleh la masak lama atas api.

Kembali kepada ikan yang sedang di bakar..

4) Setelah ikan da hampir masak sapu kan sambal petai tadi pada ikan..(cik iza tak sapukan awal,sebab tak nak sambal hangus)
5) Apabila ikan cukup masak..angkat dan hidangkan..

Next time cik iza nak wat entry ayam bakar petai pulak..erm...nyummy2..

Masakan ini mengikut selera cik iza, mungkin anda boleh mengubahnya mengikut selera anda sendiri :-)
 
Selamat Mencuba!!!
 
Salam sayang
  ~ Cik Iza ~


No comments:

Post a Comment