Mihun Super Sempoi |
2) 2 mangkuk isi ayam yang di potong sederhana kecil
3) Penumis (yang da siap 4 sekawan tu), Sup bunjut
4) 6 ulas bawang kecil ditumbuk kasar
5) 4 ulas bawang putih ditumbuk kasar
6) 1.5 inci halia ditumbuk kasar
8) bawang goreng (beli siap, kalau rajin buat sendiri),taugeh(celur/mentah)
9) Garam, serbuk pati ayam (optional)
10)Sedikit minyak untuk menumis
11)10 biji cili api,serbuk lada hitam/ garlic pepper,gula dan kicap
Cara-cara :
1) Sediakan stok ayam duhulu. Anggarkan air untuk sup, dan rebus isi ayam lebih kurang 5-10 minit, keluarkan isi ayam, asingkan separuh untuk dicarik2kan,dan ketepikan.
2) Tumis penumis dengan sedikit minyak, masukkan bahan yang ditumbuk kasar.kacau sehingga naik bau.
3) Masukkan isi ayam dan sup bunjut dan kacau.
4) Masukkan stok ayam yang telah disediakan tadi, daun sup tunggu sehingga mendidih.
5) Akhir sekali, masukkan garam secukup rasa dan sedikit serbuk pati ayam jika suka. Siap!
Cara-cara membuat sambal kicap:
cik iza guna sebuk Garlic pepper mcMormic ni dah siap ada bawang putih,garam.. puas menggoogle gamba jumpe gak kat page mcMormick ni :-)
akhir sekali hidangkan mihun bersama sup yang dicelur,tabur sedikit taugeh,bawang goreng,daun sup yang diracik2,ayam yang dicarik2 :-) dan sambal kicap. Siap..Jom Makan!
Masakan ini mengikut selera cik iza, mungkin anda boleh mengubahnya mengikut selera anda sendiri :-)
Selamat Mencuba!!!
Salam sayang
~ Cik Iza ~
No comments:
Post a Comment